×

Frieke Janssens i Oliviero Toscani

Ladies and Gentle-men,

Very pleased to present Oliviero Toscani and Frieke Janssens, advertising experts.

Prvi put kad sam se susrela s radom Oliviero Toscani bila je 2007. godina. Na bilbordu za vrijeme modne sedmice u Milanu osvanula je fotografija nage djevojke Isabelle Caro, oboljele od anoreksije. Iako je fotografija izazvala burne reakcije i potaknula rasprave na temu poremećaja ishrane kako u modnom svijetu tako i van njega, Isabelle Caro je umrla nedugo nakon snimanja kampanje.

Međutim, od tada je prošlo dosta vremena i možda bih zaboravila na rad Oliviero Toskani da nije bilo njegove predposljednje kampanje za Benetton UNHATE koja je prikazala političke i vjerske lidere kako u strasnim zagrljajima razmjenjuju poljupce. Uživala sam i u predivnom spotu  Unhate campaign – The film | Unhate Foundation

Oliviero Toscani se ne boji kontroverzi; u svojim reklamnim projektima često prikazuje brutalnu stvarnost i ljudske različitosti kao spone koje nas spajaju. Većina njegovih kampanja rađena je za Benetton, čiji je reklamni stručnjak osamnaest godina, ali kada je bio upitan o vezi između proizvoda kompanije i njegovih aktivističkih kampanja, Toskani je odgovorio: „Nema nikakve veze, prodaja džempera je njihov problem, a ne moj.“

Danas Oliviero stoji iza Colors magazina i Fabrica/Benetton’s communication research centre; uzgaja konje i bavi se proizvodnjom maslinovog ulja.

S druge strane, prvi put kada sam se susrela s projektom “Djeca koja puše” od Frieke Janssens nisam bila oduševljena. Moje simpatije je zadobila malo poslije, kada sam pročitala da je fotografijama željela ispitati pojmove pušenja kao isključivo odrasle djelatnosti. Glavno pitanje, odnosno poruka fotografija je: Ako nećemo dati cigaretu djetetu zašto je dajemo sebi?

Frieke naglašava da zbog sigurnosti djece nije bilo pravih cigareta na setu. Umjesto toga, krede i štapići od sira su korišteni kao rekviziti, a za stvaranje dima svijeće i tamjan.

Video: Smoking Kids by Frieke Janssens

Frieke nastoji svojim fotografijama ispričati priču koja izbjegava klišeje, ili ih teatralno naglašava. Njene slike sa sobom nose humor, nadrealizam i mnogobrojne detalje koje će vas inspirisati da fotografiju pogledate nekoliko puta.

Diplomirala je fotografiju 2002. godine i priznata je umjetnica koja radi reklamne kampanje za uspješne klijente kao što su FC Bergman, Renault, Nestea, Goedele, Gaia…

Za više informacija o Frieke Janssens i njenim projektima pogledajte:

Frieke Janssens

Frieke Janssens Photography | Facebook

Za više informacija o Oliviero Toscani i njegovim projektima pogledajte:

Oliviero Toscani

OTHORSES

Fabrica | the Benetton group communications research center

COLORS Magazine

Note: The photos shown on this blog do not belong to me. Please note that this blog is purely for entertainment purposes only. All images used on this blog belong to their respective owners. The images are only used for commenting purposes and I claim no ownership to them. If there is an image you do not want displayed on this site, feel free to send me an email.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

© 2022 MAJA HALILOVIĆ. All rights reserved.