U rukama sam sve do jučer držala knjigu Pretty Vacant: Povijest punka od Phil Strongman koju sam ugrabila od brata nakon što mu je posudio prijatelj, panker, na čitanje.

Knjiga iscrpno opisuje razdoblje prije pojave punka kao i razdoblje poslije punka navodeći širok spektar društvenih i političkih okolnosti i stanje na muzičkoj sceni koje su pridonjele stvaranju i oživljavanju punka.

Punk, dakle, nastaje u Londonu, Engleskoj između 1974. i 1976. godine. U prvim redovima zaslužnih za stvaranje novog muzičkog pravca se nalazi Malcolm McLaren koji je okupio Sex Pistols te zajedno s dizajnericom Vivianne Westwood odredio kako će punk, ne samo da zvuči nego i izgleda.

Sex Pistolsi, punk revolucionari, bili su neotesani, drski i govorili su i pjevali o onome što su željeli ne povinujući se pravilima. Nakon ‘psovačkog prosvjeda’ u emisiji Today koju je vodio Bill Grundy 1976.g. punk i Sex Pistols su se žurno prebacili iz margina u mejnstrim. Međutim, gostovanje je Pistolsima priskrbilo mnoge, čak višegodišnje zabrane emitovanja pjesama i pojavljivanja na radio i tv stanicama i na kraju – otkazivanjem nastupa.

Novonastali pravac u muzici identificirao se s anarhizmom, slavio je rodne i seksualne slobode i ismijavao moralne društvene norme. Punk je također nadahnuo antirasističke, mirovne pokrete i pokrete za ljudska i životinjska prava, ali je bizarno i nesretno završavao i u rukama nacističkih grupa. Odjeća koja je utjelovljavala punk duh se na početku nabavljala u sex shop-ovima, second hand radnjama i dorađivala zihericama, lancima, zakovicama ili bi se cijepala i izbjeljivala u varikini, a nedugo poslije se kupovala u poznatim ‘Let it Rock’ i ‘Sex’ buticima koji su bili u vlasništvu M.McLaren-a i V.Westwood. Pankeri i pankerke su mahom bili mladi iz radničkih obitelji i siromašne srednje klase kao i mladi različitih seksualnih orjentacija. Ipak, istorija je u potpunosti izbrisala i zaboravila nepopularan podatak o lezbejskom klubu Louise’s kao prvom mjestu u kojem su se okupljali/e pankeri, pankerice i gdje se puštala punk muzika.

Punk je doživio munjeviti uspjeh, ali je isto tako munjevito nestao s muzičke scene 1979.g. ostavivši iza sebe vrijednu ostavštinu. Uslijedio je darkerski pokret na čelu s Siouxsie and The Banshees.

Pistolcima je odano priznanje tek 2006. godine nakon što je muzička kuća Cherry Lane uvrstila Sex Pistols na listu najuticajnijih bendova svijeta i obećala da će se iskupiti za dugogodišnje negiranje tako što je potpisala ugovor s Pistolsima.

*Važna imena za punk:

Pre-Punk: Iggy Pop, The Stooges, Lou Reed, The Velvet Underground, David Bowie, Patti Smith, New York Dolls, Television, The Who,

Punk: Sex Pistols, The Ramones, The Clash, Stiff Little Fingers, X-Ray Spex, The Buzzcocks, Plasmatics, Dead Kennedys, Misfits, Black Flag; Malcolm McLaren, Vivienne Westwood; Sid Vicious, Johnny Rotten; Dave Goodman,

Post-Punk: Siouxsie and The Banshees, The Cure, Joy Division, New Order, Sonic Youth, Blondie…

Punks Not Dead. It’s Sleeping Drunk.

Note: The photos shown on this blog do not belong to me. Please note that this blog is purely for entertainment purposes only. All images used on this blog belong to their respective owners. The images are only used for commenting purposes and I claim no ownership to them. If there is an image you do not want displayed on this site, feel free to send me an email.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *